Over mij

IMG_0532 Portret Ronald supersmall

Of u hier per toeval bent beland, of doelbewust eens bent gaan kijken – hallo. Aldus ik. Mijn streven: kritisch, scherp, duidelijk, luchtig en helder de ontwikkelingen in wetenschap op papier zetten. Of op internet.

Als wetenschapsjournalist schrijf ik vooral over evolutie, gekke beesten, gedrag, psychologie, overgewicht en biotechnologie. Daarnaast heb ik een reputatie als onzin-ontkrachter.

Mijn eerste boek, Eet Mij, dat ik samen met wetenschapsjournalist Asha ten Broeke schreef, ligt sinds november 2012 in de boekhandels. Ik ben er erg tevreden over; en de pers blijkt ook behoorlijk enthousiast.

Sinds 2011 werk ik volledig onafhankelijk als freelancer. Hoewel schrijven de focus blijft, geef ik ook workshops.

Inmiddels heb ik honderden berichten en tientallen achtergrondartikelen geschreven. Bekijk deze gerust in mijn portfolio.

Even kort over mezelf: in 1983 werd ik geboren. Net als andere versies van Homo sapiens kon ik toen nog geen volzinnen uitspreken. Maar dat veranderde gauw.  Al snel begon ik eindeloos te praten over alles wat ik zag, vooral over beesten. Vreemde dieren boeiden mij het meest; Jacques Cousteau maakte van mij een TV-verslaafde. In de hoop deze verslaving tegen te gaan, vulde ik mijn tijd met het verdiepen in de weelderige onderwaterwereld: ik ging duiken.

Dat liep anno 2001 over in de studie biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het praten hield echter niet op. Ik zal wel een uitlaatklep nodig hebben, dacht ik. En dus studeerde af in de richting wetenschapscommunicatie.

Ik belandde toen als stagiair bij VPRO’s Noorderlicht, waar ik vat kreeg op veel kneepjes en de diepgang van wetenschapsjournalistiek. Daarna kon ik aan de slag bij onder meer de Universiteitskrant Groningen, Kennislink.nl en andere plekken. Inmiddels schrijf ik met enige regelmaat voor de Volkskrant en het tijdschrift KIJK. In dat laatste blad vul ik een column.