Disclaimers

Als journalist werk ik onafhankelijk. Mijn inkomsten krijg ik via kranten en bladen (koop die dus!). In uitzonderlijke gevallen heb ik geld of gunsten ontvangen van belanghebbende partijen, zoals onderzoeksinstituten. Slechts één keer heb ik in opdracht van een bedrijf gewerkt.

Op universiteiten

  • Voor een reportage op expeditieschip de Pelagia, is mijn verblijf betaald en verzorgd door het Nederland onderzoeksinstituut NIOZ. Aangezien de boottocht een maand duurde, leek het de bemanning niet zo’n goed plan om mij voor te stellen dat ik eten van thuis meebracht of op het dek ging slapen, dus ik at mee met de rest van het personeel en kreeg een eigen cabine.
  • Wetenschappers die ik op hun werk tref, op de universiteit of ergens anders, hebben de neiging om mij op een kop koffie of een lunch te trakteren. Dat is een cultureel dingetje in Nederland, dat iets te maken heeft met gastvrijheid. Om de sfeer niet te verpesten, weiger ik doorgaans niet. Koffie is lekker, zeker als iemand anders het voor je tapt.
  • Op een aantal universiteiten geef ik schrijftrainingen voor studenten en onderzoekers. Omdat ik daar kom als journalist en mijn expertise inbreng, in plaats van andersom, heeft dit niets te maken met inhoudelijke keuzes voor mijn stukken.

Bij bedrijven

  • Ik heb schrijfworkshops gegeven en mijn mening in een debat verkondigd voor een project van een communicatiebureau, dat indirect werd gefinancierd door de zuivelindustrie. De workshops die ik gaf waren hetzelfde als de workshops die ik op universiteiten geef. Toen ik werd uitgenodigd om een speciale ‘community member’ te worden van het melkplatform, heb ik geweigerd.
  • Siemens heeft mij ingehuurd om één korte promo te schrijven over een nieuwe laboratoriummachine in een ziekenhuis. Dat heb ik gedaan, maar dit soort bedrijfsjournalistiek ligt toch te veel in het vaarwater van mijn gebruikelijke werk; dat doe ik dus niet meer.

Bladen

  • Ik zit in de redactieraad van het Wageningse universiteitsblad RESOURCE.
  • Daarnaast zit ik ook in de redactieraad van het blad Huisarts & Wetenschap.