Kul of Kennis: Labello droogt de lippen uit

Door RONALD VELDHUIZEN

Droge lippen zijn lelijk en vervelend. Normaal gesproken blijft dit bijzondere stukje huid wel vochtig, maar soms komt het voor dat het niet te redden lijkt. Schrale lippen met korstjes zijn het gevolg. Lippenbalsem – zoals Labello of het minder bekende Blistex – kan helpen.

Toch is niet iedereen hier gerust op. Volgens veel mensen drogen je lippen dan alleen maar meer uit. Op internetfora is deze angst ruimschoots terug te vinden. Zo krijgt een droge-lippenpatiënt en saxofoniste op SAXforum.nl het advies te stoppen met Blistex. En ene ‘manonna’ op het Kassa! Forum denkt dat je huid door gewenning aan de balsem uiteindelijk zelf geen vet meer maakt.

Daar ziet de internetgroep Lip Balm Anonymous een complottheorie in. Als lippenbalsem uitdroging veroorzaakt, creëert het tegelijk de behoefte om opnieuw te smeren. En wie profiteert daar van? Juist, de fabrikanten van Labello en Blistex. Er zitten om die reden wellicht zelfs verslavende middelen in, aldus de website.

Volgens een medewerker van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Den Haag is dat overdreven: er zitten geen verslavende middelen in. Het belangrijkste bestanddeel is de onschuldige maar makkelijk smeerbare cacaoboter. Bovendien wordt alles streng door de VWA gekeurd. En wat door die keuring komt is goed spul. Maar ook hij denkt dat de huid gewend kan raken aan het smeersel en daarom zelf minder vocht produceert. Plotseling stoppen leidt dan tot uitgedroogde lippen, speculeert hij.

Daar heeft Pieter-Jan Coenraads, hoogleraar dermatologie aan het UMCG, nog nooit van gehoord. Volgens hem kan de lip zich qua vetproductie niet aan balsemgebruik aanpassen, omdat de lip zelf nauwelijks vet of talg produceert. Wèg dus, die beredenering dat lippen niet meer zonder Labello kunnen.

Maar zijn mensen die geloven dat hun lippen extra droog worden van lippenbalsem dan gek? Nee, wel een tikkeltje obsessief misschien. Want, meent Coenraads, het kan wel zo zijn dat wanneer je als fanatiek Labellosmeerder erg met je lippen bezig bent, je ze onbewust ook vaker likt – en dat droogt ze zeker weten uit.

Daarmee lijkt de mythe van lippenbalsem vooral tussen de oren te zitten. Bij de hersenen dus, en niet de lippen.

Deze column verscheen eerder in de Universiteitskrant Groningen, nr. 31, 8 mei 2008