Kul of Kennis: Kaneel is kankerverwekkend

Door RONALD VELDHUIZEN

Een strenge limiet voor de smaakmaker kaneel ligt op de loer. Zo streng, dat van Hollandse stroopwafels en appeltaart straks enkel vaderlandse geschiedenis rest. Klinkt overdreven, maar een Europees adviesorgaan overweegt het door te drukken. Momenteel vindt het adviesorgaan – dus ook het Voedingscentrum – een maximum van zo’n twee tot drie stroopwafels of één puntje appeltaart per dag verstandig. Een keertje meer is niet meteen gevaarlijk, maar als je dat regelmatig doet, moet je vrezen voor leverproblemen en misschien zelfs kanker.

De oorzaak van alle zorgen is coumarine, een bestanddeel van kaneel en bekend als trombosemedicijn. Uit een overzichtsstudie van B.G. Lake in Food and Chemical Toxicology uit 1999, blijkt dat leverproblemen en kanker vooral bij proefdieren voorkomen. En mensen?

Dezelfde overzichtsstudie zegt dat verdachte leveractiviteit voorkomt bij één op de tweehonderd proefpersonen die dagelijks honderd milligram coumarine innemen – dat is de hoeveelheid uit twintig stroopwafels. Dus wanneer je maandenlang dagelijks twintig stroopwafels of tien punten appeltaart naar binnen werkt, is er een kansje van een half procent dat je lever moeilijk gaat doen. Onthutsend!

Toch is er een groep mensen die zich altijd zorgen maakt over gezond eten. Op diverse internetfora stellen vooral zwangere vrouwen bezorgde vragen over kaneel. Krystyna Sollie, gynaecologe aan het UMCG, beaamt dat vrouwen de eerste weken van hun zwangerschap inderdaad geen coumarine mogen slikken om misvormingen van de baby te voorkomen. Maar, benadrukt ze, dan gaat het om het trombosemedicijn. Stroopwafels eten mag gewoon, zelfs al zit daar net zoveel coumarine in als in een trombosepilletje.

RUG-farmacoloog Koos Brouwers legt het uit. De ene coumarine is op molecuulniveau, de andere niet. Dus de werking is ook verschillend. En de wetenschap heeft vooral het medicijn bekeken, niet de kaneelversie.

In ieder geval zijn geen nadelige effecten of ziektegevallen door kaneel bekend. En zolang twintig stroopwafels of tien appeltaartpunten per dag ook de slokdarm van menig UK-lezer doen stuiptrekken, zal dat wel zo blijven.

Deze column verscheen eerder in de Universiteitskrant Groningen nr. 33, 22 mei 2008