Onderdompelen in ons breinverhaal kan nu

 

Afgelopen week regende het complimenten over een longread die nu op de website van de Volkskrant staat.

Het is een groot journalistiek verhaal, geschreven door mij, opgemaakt met beelden en geluiden. En het vertelt over een bizar fenomeen: wetenschappers van het Human Brain Project proberen de menselijke hersenen in een supercomputer na te bouwen.

Martijn van Tol regisseerde het geheel (fantastisch om mee samen te werken). De visie op beeld en geluid komen voor zijn rekening. Aart Jan van der Linden, kunstenaar en whizzkid, bouwde de site. Bruno van Wayenburg maakte de prachtige animaties. Sinds half februari zijn we bezig geweest om het verhaal in elkaar te draaien – een flinke klus.

Gaat dat zien. En horen.

Vergeet niet het geluid aan te zetten.

Ik ben nog het meest blij met de reacties vanuit de wetenschappelijke hoek. Een sceptische hersenonderzoeker – die weinig nut ziet in het Human Brain Project – mailde mij met de opmerking dat het desondanks toch een gebalanceerd, informatief en spannend verhaal was. Een onderzoeksjournalist mailde de Volkskrantredactie met de opmerking dat ons verhaal grensverleggend is voor de vorm waarin journalistiek straks nog wordt bedreven. Ook een groot compliment dus.

En hier nog een greep uit Twitterreacties.

Ronald Veldhuizen

freelance wetenschapsjournalist | boek: Eet Mij | onderwerpen: eetgedrag, evolutie, psychologie, mariene biologie | fotograaf | amateurfilosoof

Leave a comment

name*

email* (not published)

website