Kul of Kennis: Haarverf pakt niet tijdens menstruatie

Door RONALD VELDHUIZEN

Een prangende vraag houdt de gemoederen op de UK-redactie bezig: wanneer je ongesteld bent of zwanger, mag je je haar niet verven. Dan pakt de kleur niet. De oorzaak zou de wisselende hormoonspiegel kunnen zijn. Zonde van de verf en aanleiding voor een slechte bui. Voor zwangere vrouwen zou haarverven een extra complicatie opleveren: de verf zou schadelijk zijn voor de baby.

Eerst maar het ernstigste misverstand uit de weg ruimen: het gevaar voor de baby. Dat is er namelijk niet. Jolande Land, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde in het UMCG heeft nooit iets gehoord over baby- en kleurproblemen die te wijten zijn aan zwangerschap. Overigens is er wel wat onderzoek naar gedaan – maar daarin komt nooit een significant verband naar voren. Zo beschrijven onderzoekers in het vaktijdschrift Paediatric and perinatal epidemiology hun zoektocht naar een verband tussen kinderkanker en het gebruik van haarverf; ze vonden niets. Heel verrassend zijn zulke conclusies niet: de verf waarmee je hoofdhuid en haar insmeert, blijft buiten je lichaam. Juist daarom ligt die lap huid over je schedel: om zooi tegen te houden.

Nu de zwangere vrouwen een zucht van opluchting kunnen slaken, zijn de ijdele vrouwen aan de beurt. Pakt die haarkleur nu wel of niet tijdens menstruatie? Mensen die vaak verven zullen het weten.
Olaf Pomstra is zo iemand; hij is kapper bij Time-out. Dat de kleur van haarverf tijdens ongesteldheid of zwangerschap niet pakt, klinkt hem bekend in de oren. Wel zijn het fabels, voegt hij eraan toe. In zijn 26-jarige kappersbestaan heeft hij niet één keer verfproblemen door hormonen gezien.

Judith de Graaf, wetenschapsmedewerker van de Nederlandse Cosmetica Vereniging, bestempelt moeilijke pakkende haarkleur door hormonen eveneens als kul. In theorie zouden hormonen de hoofdhuid vetter kunnen maken, waardoor de haren zelf vetter worden. Maar met extra vet heeft haarverf geen problemen, zegt De Graaf. En als dat wel zo zijn, verwacht je als probleem dat de kleur vlakbij de hoofdhuid niet pakt, maar aan de uiteinden van de haren wel. Dat gebeurt dus niet.

Het is zo duidelijk: paniek rondom haarverven tijdens de menstruatie of zwangerschap is kletskoek.

Dit artikel verscheen eerder in UK nr. 26, 19 maart 2009