‘Dat is genitaal, teef ik je daar?’

‘Genitaal’ was het berichtje dat mijn vriendin met haar smartphone stuurde naar een ander meisje. Ze bespraken echter helemaal niet het onderwerp geslachtsdelen. Eigenlijk moest er ‘geniaal’ staan. Maar de smartphone, die het toetsenbordprogramma Swype gebruikt, maakte er ‘genitaal’ van. En dat gebeurt wel vaker.

Als je jezelf wilt laten verrassen door nieuwe woorden met daartussen vulgaire smeerkeeswoordjes, dan is Swype precies wat je zoekt.

Het toetsenbordje werkt door met je vinger een spoor te trekken langs de letters van het woord dat je wil hebben. Maar dat spoor is nooit heel erg precies: de lijn loopt over talloze letters die je niet nodig hebt. Swype is een soort van slim, en stelt dan netjes de meest waarschijnlijke woorden voor die bij het spoor passen. Maar zonder dat je erbij stil staat, bewandelt het spoor ook woorden die vies of uit de mode zijn. Die verschijnen dan wel eens automatisch in beeld, en als je er niet op let, verstuur je ze ook nog.

Vieze woordjes zie je niet zo vaak, maar zijn wel risicovol. Dingen die ik al eens naar anderen heb gestuurd: ‘Ik teef je daar wel’. Ik bedoelde ‘tref’, maar Swype ging er vanuit dat ik iets over vrouwelijke honden wou zeggen, of iemand ging uitschelden. Ik houd het in toekomst op ‘ik zie je daar wel’. Ook mag je niet te slordig zijn met het woordje ‘precies’, want dan krijg je soms wel eens ‘penis’.

En dan zijn er nog de ouderwetse woorden. Ooit wel eens van een ‘buret’ gehoord? Ik kom het vaak tegen als ik het woordje ‘niet’ veeg. Een buret is een mooi woord voor een langwerpige glazen buis met onderaan een kraantje. Handig voor scheikundige proefjes.

‘Aan’ wordt heel snel ‘aam’ – doet mij denken aan aambeien, maar dit is een oud-Hollands woord voor natuurlijke wateren. Veel Nederlandse plaatsen die aan het water liggen hebben daarom vaak ‘Aam’ of ‘Am’ in de naam. Denk maar aan ‘Amersfoort, Amstel, Amerongen of Aamsloot. Van misverstanden leer je nog eens wat.

Het woordje ‘wel’ is er ook zo een. Soms maakt ‘ie er ‘wem’ van. Dat staat voor ‘Wet Economische Mededinging’, ben ik achter gekomen. Soms wordt het ‘Erm’, wat een dorp in Drenthe is. Een ander voorbeeld van topografie is ‘even’, wat vaak vervalt tot ‘Eesveen’, een dorp in Overijssel.

Ik ben ook wel eens ‘Oenkerk’ tegengekomen, een Fries dorp. Maar die krijg je alleen als je het woord ‘piemel’ probeert te swypen. Als in: ‘Wat een piemel zeg, die programmeur van Swype.’

 

Ronald Veldhuizen

freelance wetenschapsjournalist | boek: Eet Mij | onderwerpen: eetgedrag, evolutie, psychologie, mariene biologie | fotograaf | amateurfilosoof

Leave a comment

name*

email* (not published)

website