Aardschok in Groningen! Een grote! Eh kleine! Eh.

Grote kop vandaag op NU.nl: ‘Twee zware aardschokken in Groningen

Oh nee toch. Nu er Kamervragen gesteld worden en iedereen zich zorgen maakt over de aardbevingen die door gasboringen ontstaan, zijn de nieuwste aardbevingen ook nog eens zwaarder. De schokken waren volgens het bericht vrij flink: 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter.

Maar is dat wel zo zwaar? Niet als je kijkt naar de nieuwsberichten over Groningse aardschokken vóórdat de discussie een hot topic was.

Kijk maar.

In 2008 vond in Groningen ook een beving van 3,2 plaats. Die schok werd echter ‘licht’ genoemd, door nrc.nl en NU.nl. Huh?

Dan hebben we in 2006 een nóg grotere aardbeving. Met een kracht 3,5! Poeh hee, die zal dan toch wel zwaar zijn? Nee hoor. de Volkskrant rapporteerde er uitgebreid over en noemde het ‘licht’.

Eerlijk is eerlijk, de NOS noemde deze 3,5-schok niet ‘licht’, maar ook niet ‘zwaar’. Het was gewoon ‘de zwaarste tot nu toe’.

Kortom: het is duidelijk dat wanneer de media een subjectief etiket moeten plakken op een aardbeving, en dus moet kiezen uit ‘licht’ of ‘zwaar’, dat niet de zwaarte van de aardschok telt, maar de zwaarte van de discussie erover.

Nu is dat natuurlijk geen wereldschokkend nieuws, dat de stukjes ANP en en NU.nl eerder sensationeel dan objectief zijn. Nou, hier zie je het wederom bevestigd. Ta-da.

Misschien vindt het ANP het terecht om de beving ditmaal zwaar te noemen, omdat blijkt dat de Groningers deze keer ook geschrokken waren. Tuurlijk, wie weet vinden ze deze aardschok erger dan normaal. De vraag is of dat niet om een soort nocebo gaat (het omgekeerde van een placebo): al die nare berichten de laatste tijd over de schade die Groningse aardbevingen in de toekomst zullen berokkenen, maken mensen extra bang voor een nieuwe schok. Waar voorheen een Groninger in zijn bed lag te schudden met de gedachte “daar komt mien gaslevering”, denkt hij nu misschien “als god’domme mien dakpaan’ maar heel blijven”. Het nieuws zelf kan ook angst inboezemen.

Dit alles doet natuurlijk niets af aan de discussie rondom het nut van gasboringen en de te verwachten schade van aardbevingen. Lijkt me nogal wiedes dat de overheid en de gasboorders van NAM daar verantwoord mee moeten omgaan, en ik benieuwd of dat gaat gebeuren.

Maar goed: toch moet het ANP het nieuws zo objectief mogelijk brengen. Daar zijn ze voor. En voor het etiket ‘zwaar’ of ‘licht’ hadden ze op zijn minst een vergelijking met de eerdere aardbevingen mogen maken.

Toevoeging 12.35:

Alexander Brandenburg, wetenschapper en wetenschapsjournalist, heeft de sensatie ook opgemerkt en er dit hilarische bericht op De Speld over geschreven: ‘Internationale hulp na aardschok groningen‘.

Ronald Veldhuizen

freelance wetenschapsjournalist | boek: Eet Mij | onderwerpen: eetgedrag, evolutie, psychologie, mariene biologie | fotograaf | amateurfilosoof

Leave a comment

name*

email* (not published)

website