Kul of Kennis: Kakkerlak moet je nooit doodtrappen

Door RONALD VELDHUIZEN

Die donkere gaten achterin de keukenkastjes, daar kijk je eigenlijk nooit naar. Wonen er geen vieze beestjes die zich binnenkort exponentieel zullen vermeerderen? De ergste nachtmerrie is een keuken waarvan het aanrecht is bedekt met een krioelende laag kakkerlakken. Dat valt te voorkomen door tijdig ingrijpen. Meteen de eerste die je ziet doodtrappen, zou je zeggen. Ben je er gelijk vanaf.
Niet doen, luidt een veelgehoord advies. Er worden veelal twee redenen gegeven: de een zegt dat dode kakkerlakken via geurstoffen soortgenoten aantrekken, de ander zegt dat een dode kakkerlak zijn eitjes loslaat.

Menno Schilthuizen, entomoloog en bijzonder hoogleraar aan de RUG, gelooft het geurstoffenverhaal in ieder geval niet. Een plek waar een kakkerlak sterft is immers vast geen goede leefplek voor andere kakkerlakken. Wel kan het volgens Schilthuizen zo zijn dat een doodgetrapte kakkerlak al ergens eitjes heeft gelegd. Als die uitkomen, zit je vlak bij de plek des onheils inderdaad met tientallen smeerkezen. Maar dat maakt het doodtrappen van zo’n beest volstrekt ongevaarlijk.

Denken ongediertebestrijders dat ook? John Brantsma van de Milieudienst Groningen, vindt het advies de kakkerlak te laten leven onzin. Maar hij weet wel waar het verhaal vandaan kan komen. De vrouwtjeskakkerlak draagt haar eieren in een bruin pakketje aan haar buik. Als er gevaar dreigt, kiest de moeder voor zichzelf: ze dropt het pakketje en zet het op een lopen. Maar trap dat rennende beest dus gerust dood. Mocht de gepantserde dame onderweg haar kroost droppen, mieter dat dan gelijk het raam uit.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Sommige studenten voelen hier een argument aankomen waarmee ze hun huisgenoten kunnen overtuigen om de keuken eindelijk eens schoon te maken. Helaas is hygiëne niet doorslaggevend, zegt Brantsma. Een kakkerlak wordt je huisgenoot doordat hij toevallig binnenkomt via reiskoffers en schoenzolen.

Het beste middel tegen kakkerlakken is daarom het volgende: blijf binnen en houd de wereld buiten. Ga nooit op reis. Ontsmet al je bezoekers van top tot teen.
De kans dat kakkerlakken in jouw huis nakomelingen krijgen, is dan heel klein. De kans dat je zelf nakomelingen krijgt, waarschijnlijk ook.

Deze column verscheen eerder in de Universiteitskrant Groningen, nr. 25, maart  2008