Kul of Kennis: Stop geen warm eten in de koelkast


Door RONALD VELDHUIZEN

Een van moeders meest gehoorde waarschuwingen is, dat je warm eten niet in de koelkast mag zetten; het apparaat zou er teveel door opwarmen. Met als gevolg dat ál het eten door bacteriegroei gaat rotten. Dat is giftig én onsmakelijk. Beter, zegt moeder, kun je de maaltijd een half uurtje laten staan en daarna in de koeling zetten. Plus: je bespaart er energie mee, want de koelkast hoeft minder werk te doen.

Volgens Henk Moll, hoogleraar energie en milieu bij de RUG, warmt de koelkast door één bordje warm eten heus niet zoveel op, dat het giftig wordt. Als voorbeeld maakt Moll even een grove berekening. Stop een bord warm eten in de koelkast en de temperatuur zal met zo’n één graden Celsius stijgen. Aangezien het in een koelkast meestal zo’n drie à vier graden is, wordt het er na opwarming hooguit vijf graden. Geen bacterie die dan ineens je eten vergiftigt. Veilig zat dus.

Maar kost dat geen extra energie? Inderdaad, zegt Moll. Een koelkast is immers zo ongevoelig voor opwarming, omdat hij koud probeert te blijven. Met een thermostaat houdt die de temperatuur bij. En wanneer het opwarmt, zwoegt hij hard om het weer kouder te maken. Daarom is het bijvoorbeeld ook geen probleem om ’s zomers een warm kratje bier in de koelkast te zetten.

Dat kost een hoop extra energie, vertelt de milieukundige. De koelkast voert zoveel overtollige hitte af dat de keuken er aangenaam warm van wordt. In het geval van hoogzomer en warme kratjes bier is dat nogal zonde. Het zou dus voor het energieverbruik beter zijn om moeders advies op te volgen: laat de maaltijd eerst even staan voordat je hem in de koelkast zet.

Maar daarmee is het laatste woord niet gezegd. Eten een half uurtje laten staan heeft namelijk een keerzijde, vindt Moll. Mensen zijn vergeetachtig. Laat je je maaltijd per ongeluk een keer te lang buiten de koeling liggen, dan geef je bacteriën alsnog een goede kans het eten te vergiftigen.

Dus wat gaat voor: gezondheid of elektriciteitsrekening? Ook de milieukundige kiest in dit geval voor gezondheid. Kiest de waarde lezer ook voor gezondheid, dan doet hij er goed aan moeders advies te negeren en alle kliekjes meteen in de koelkast te keilen.
Sorry, mam.

Deze column verscheen eerder in de Universiteitskrant Groningen nr. 24, 5 maart 2009